Home

Wednesday, December 15, 2010

Pertukaran Alamat Blog

Blog ini sudah berpindah.

Sila ke http://byc.com.my/category/breastfeeding/ untuk artikel dan perkongsian baru.

Terima kasih.

Monday, December 13, 2010

G6PD dan susu ibu susut

Beberapa minggu lepas saya ada menerima mesej SOS dari rakan saya  mengenai susunya yang semakin menyusut kerana period.

Berikut adalah soalan yang rakan saya ajukan.

"My ebm stock almost deplete. Sejak aku period ni supply macam kurang. Thinking of taking fenugreek tapi baby ada G6PD defiency. Read up on the internet kata tak boleh. How else can i increase the supply?"

Secara peribadi saya tidak pernah mengambil apa-apa supplemen untuk menambahkan kuantiti susu. Jadi saya pun tidak banyak pengalaman mengenai supplemen dan makanan untuk menambahkan susu.

Walaupun fenugreek atau halba sesuai untuk sesetengah ibu tetapi ia tidak berkesan kepada individu lain. Selain itu, saya perlu ambil kira juga masalah kekurangan G6PD yang anak rakan saya hadapi

Oleh itu, sebelum memberi pendapat saya, kita perlu tahu apa itu kekurangan G6PD atau G6PD deficiency.

G6PD adalah sejenis enzim (Glukose 6 phosphate dhydrogenese) yang melindungi sel darah merah daripada dimusnahkan dengan lebih awal.

Keadaan G6PD defisiensi pada bayi adalah masalah kekurangan enzim. Hal ini boleh menyebabkan sel-sel darah merah tidak stabil apabila terdedah pada bahan-bahan tertentu dan menyebabkan sel darah merah musnah dengan cepat.

Setiap bayi diuji G6PD nya sejurus selepas lahir. Contoh darah diambil dari tali pusat bayi, kemudiannya dihantar ke makmal untuk pemeriksaan dan pengesahan G6PD.

Jika ujian mengesahkan bayi anda kekurangan G6PD, bayi anda akan dikehendaki tinggal diwad untuk pengawasan dan rawatan. Sekiranya bayi tidak mengalami jaundis (demam kuning), bayi akan dibenarkan pulang.  Pemerhatian diperlukan untuk mengelakkan kecacatan otak dan pendengaran disebabkan oleh jaundis.

Anak-anak yang mengalami kekurangan G6PD perlu mengelakkan bahan-bahan yang boleh menyebabkan kemusnahan darah merah seperti:
  • Memakan kekacang, kacang parang atau produknya
  • Menggunakan ubat gegat, ubat nyamuk
  • Memakan ubat-ubat tradisional, jamu atau ubat sinseh
Simptom bayi yang terdedah atau termakan bahan-bahan diatas adalah  mendapat jaundis dengan serta merta,  air kencingnya berdarah atau berwarna teh pucat. serata mengalami demam.
Jika hendak mengambil ubat-ubat hendaklah dengan arahan / nasihat doktor.

G6PD ini diwarisi melalui faktor genetik dan selalunya terjadi kepada kanak-kanak lelaki manakala  kanak-kanak perempuan adalah pembawa.

Kini kita akan sentuh kepada jawapan yang bagi persoalannya iaitu bagaimana mahu meningkatkan susu jika perlu mengelakkan fenugreek?

  • Susukan bayi dengan kerap
  • Pam susu jika bayi anda tidak bersama
  • Makan dengan seimbang
  • Elakkan stress
  • Tidur dengan cukup
Kita juga tahu, apabila ibu-ibu didatangi haid, ia boleh mengakibatkan produksi susu menurun. Ini adalah berkaitan dengan perubahan hormon dan biasanya berlaku untuk masa yang singkat sahaja. Jadi, jika anda mengalami kesan seperti itu setiap kali datang bulan, mungkin ada baiknya anda mula meningkatkan stok susu bagi masa-masa kecemasan seperti itu.

Anda juga boleh menyusu anak secara direct dengan kerap pada waktu itu. Cuma kadangkala payudara ibu jadi lebih sensitif semasa itu.

Anda juga boleh baca dengan lebih lanjut mengenai situasi kurang produksi susu semasa datang bulan jika anda google breastfeeding and menstruation. 

Yang paling utama, anda perlu yakin, kuat semangat, banyakkan berdoa, sentiasa banyakkan menambah ilmu mengenai penyusuan dan dapatkan sokongan bagi diri anda.

Insya Allah dengan niat yang betul, Allah akan bantu kita dan mempermudahkan kesulitan kita.

Wednesday, December 1, 2010

Antara Aktiviti Kelab Susu Ibu Melaka


Jumaat lepas , Kelab Susu Ibu Melaka telah mendapat kebenaran dari Pengarah Hospital Besar Melaka untuk melakukan support mother to mother visit khasnya dalam membimbing, memberi tunjuk ajar dan support untuk ibu-ibu tentang breastfeeding.Antara jalan terbaik yang dirasakan oleh pihak Kelab adalah dengan membuat visit and support to the mothers kat hospital.


Kami ( Aku and Wawa ) sampai around 11am dan setelah diperkenalkan oleh nurses di ward O&G oleh sister Menaka, so kami pun buat lah tugasan kami. Hanya sempat cover 2 wards tapi kebanyakan ibu , anak-anak mereka diletakkan di nursery ( atas sebab kesihatan ) . So, ada few je yang baby rooming in with mother.

Ada sorang ibu ni, aku cukup salute with her determination to pump her milk. Anak dia masih di nursery atas sebab kesihatan dan masih dipuasakan ( no milk ) . So bila kami sampai di katil ibu ni, tengok dia tengah pumping. Wawa pun bantu tuamkan breast ibu ni coz dah engorged sangat. At the same time, Wawa ajar cara betul hand expressing breastmilk. Sebab ibu ni menggunakan manual pump which all mothers tau, stimulation memang payah kalau pakai manual.So, to up kan stimulation breast untuk mengeluarkan susu, jalan terbaik adalah hand express, then bila flow dah laju, sambung guna pump.Ibu ni dah lah c-zer and it was like her 2nd day but her passion to pump, bersungguh-sungguh aku tengok dan memang aku salute. Kita pun tahu siapa bersalin c-zer sakit nya memang extra lebih sikit dari bersalin normal.

Then aku attend one mum ni. Baru bersalin jam 7.20am pagi tu. And waktu aku ke katil dia, ibu ni tengah breastfeed baby dia. So, dia cakap dah lama sungguh baby dia hisap. Susu dia ada ke tak de agaknya. Aku cakap, keep on bagi to stimulate the milk supaya keluar. And ibu ni kata tangan dia dah lenguh, dia try letak baby dia, baby dia cam nangis tak puas.So aku betulkan posisi ibu, tangan biarkan relax dan lega supaya ibu selesa and tak penat badan nak susukan. Dalam breastfeeding position ni, yang penting kita kena relax, bila badan kita tak relax , tu yang kita rasa tak selesa and anak nyusu pon macam tak selesa.


So, memang kesian tengok ibu ni, aku cakap kat ibu ni, why not try lepaskan nipple. And check kot kot le baby ni poo poo ke tu yang baby cam rasa tak sedap je. Sekali bila letak kat baby cot, tu diaaaaa..poo poo amat banyak sekali. So, aku pon mau praktis balik skill pegang baby kecik , aku volunteer to bersihkan the baby girl. Lepas bersihkan apa semua , terus lelap. Huhuhuhuhu. Sign of baby kadang2 rasa tak best , adalah tengok pampers dia. Poo-poo atau kencing dah banyak sangat.Bila baby tu dah tido, aku terfikir lagi 2 bulan gitu, it’s my turn to hold a baby sekecik itu. Dah bersedia ke aku? :) 

Anyway, ada macam2 ibu dengan macam-macam jenis masalah yang kami dapat attend. And we really enjoy it even though habis je visit around 12.30pm tu, perut aku memang terasa lain macam nya. Maybe due to jalan banyak sangat. Besar gila la hospital melaka ni.

Insya allah, next friday we will be doing the same thing. Hopefully dapat jumpa mothers yang lain.

Those mothers yang nak join kami di Kelab Susu Ibu Melaka, feel free to leave a comment di entry ini atau SMS :

Arin : 016-2792755
Wawa : 019-6551980



Sunday, November 28, 2010

Colostrum Milk?Brown?Yellow?Pinkish?

Kelmarin , one of Kelab Susu Ibu Melaka nya members smsed and tanya bout colostrum milk. Kenapa ada orang yang yellowish in colour, and kenapa ada yang brownish. And si ibu yang baru lepas bersalin tu worried la coz the colostrum milk that keluar dari breast dia adalah brownish in colour.

 pix : http://blog.luckyvitamin.com/wp-content/uploads/2008/10/breastmilk.png


So, meh kita baca dulu , apa sebenar nya colostrum milk ni.
Colostrum Milk ni dipanggil juga “First Milk” . Ianya akan keluar sebelum kita bersalin atau sejurus lepas bersalin . Colostrum ni memang kaya dengan antibodi dan good bakteria yang akan protect anak kita dari dapat penyakit2 yang tidak diingini sewaktu baru dilahirkan. Colostrum juga membantu prevent jaundice .
Antara kebaikan colostrum milk ni :

Colostrum contains antibodies to protect your baby from illnesses

Like breastmilk, colostrum provides numerous antibodies to the baby through its powerful white blood cells. These cells can attack harmful bacteria that may cause your baby to get sick during his first few days of life. For this reason, both colostrum and breastmilk are actually closer to human blood than they are to infant formula in their amazing ability to fight off disease and illness.

Colostrum acts as a “laxative” to stimulate the baby’s bowels

As the mother feeds her baby colostrum in the first few days, it helps the baby to pass the first stool. This stool is referred to as meconium and contains bilirubin. Bilirubin is a substance that causes newborn jaundice if it is not removed through stool and urine. If you breastfeed your baby frequently in the first few days after birth, you can indeed help to reduce her risk of deveoping jaundice.

Colostrum contains healthy nutrition for newborns

Colostrum is quite high in protein content as well as lower in fat and sugar. This makes colostrum an ideal first food for the baby not only in terms of nutrition, but for the baby to be able digest more easily than other nutritional supplements such as infant formula.
dan banyak lagi kebaikannya . Klik SINI .
 
Tapi kenapa ada macam-macam colours?
 
Our milk  depends on apa yang kita makan. Our food intakes, vitamins yang kita makan, ubat-ubatan yang kita ambil. Thus , colour of colostrum milk are vary.
Terdapat juga colour colostrum yang brownish to pinkish. Ianya di panggil juga “rusty pipe” syndrome. Jangan risau kalau tetiba colostrum yang keluar dari badan kita adalah colour sebegini. Usually it is due to dried blood yang keluar dari badan kita .
This typically comes from vascular engorgement, due to the increased blood flow to the breast. It is also related to the extremely quick development of milk-producing tissue during pregnancy. It is perfectly safe to feed the expressed milk to the baby. If the baby is at the breast, it is equally as safe to ingest the small amounts of blood being cleared. There is no medical treatment, but it will usually clear up within a week after birth.
Info : SINI

Banyak ke kuantiti colostrum milk yang patut keluar dari badan kita?
 
 pix : http://newborns.stanford.edu/images/expressedcolostrum1.jpg

Baby yang baru lahir tidak memerlukan susu yang banyak. Saiz perut baby yang baru lahir adalah sebesar guli kecik je. Thus susu yang diperlukan tidak banyak, dan colostrum milk yang di produce oleh badan, even though sikit tapi mencukupi untuk anak kita.
 
So, bila sahaja melahirkan anak, selepas anak itu telah dibersihkan, usually nurses akan beri pada kita untuk disusukan. For first time mother atau mak-mak yang dah lahirkan 2,3 anak ..jangan risau nurses will guide you guys on how is latching, positioning should be done. Kata lah nurses buat diam je tak beri anak pada kita, ask for your baby.Breastfeed your baby in the 1st hour after delivery tu. Sebab time ini lah first milk akan keluar.
 
Good luck mothers!

Monday, November 15, 2010

Aktiviti Kami Sekitar November 2010

Bulan November 2010 ini, dijangka aktiviti voluntarily work aku & wawa agak penuh. But we really love it. Coz we're doing it with full of passion and we want to share the passion with all the ladies tak kisah la yang terdiri dari kaum mak-mak, bakal mak atau yang masih belum berkahwin dan mempunyai anak. Yang penting, segala info , segala pengalaman dapat dikongsi bersama.

Pada 12 November 2010, salah seorang our monthly SGM member's telah menjemput aku and wawa for a small talk bout early breastfeeding and myths. Small get together with the staff ini telah di buat di Centre for Affiliate and Diploma Programme di MMU , Melaka.Staffs yang memang eager untuk berkongsi pengalaman dan info . Talk telah diadakan dari jam 3pm - 5pm ++ . Terima kasih warga MMU kerana menjemput kami.



Monthly mom- to mom Support Group Meeting yang di conduct oleh Kelab Susu Ibu Melaka juga telah diadakan pada 14 November 2010 . Terdapat muka-muka baru yang datang kali ini. Perbincangan kali ini, berkisar tentang pelbagai masalah : ada pasal risau bila pump tak cukup, kerisauan tidak dapat meneruskan breastfeeding journey selepas habis pantang dek kerana jerja dan bermacam lagi. 


Insya Allah, pada 26 November 2010 , kumpulan Kelab Susu Ibu Melaka akan mengadakan hospital visit di Hospital Melaka. Ianya adalah salah satu cara untuk kami memberikan support, menyalurkan info pada ibu-ibu yang baru bersalin di hospital Melaka. Mom-to mom support adalah lebih berkesan dan efekif.

Penutup bulan November iaitu pada 29 November 2010, sekali lagi Kelab Susu Ibu Melaka dijemput untuk bersama-sama menjayakan Seminar Susu Ibu di Hospital Jasin , Melaka . Insya allah, kami akan membuka booth dan bolehlah para penduduk sekitar Jasin datang untuk bertanya, meminta pendapat mengenai susu ibu kepada kami pada hari itu. Insya Allah, kami sedia membantu . :)

Semoga apa yang kami lakukan dan akan lakukan ini, akan memberi benefit pada semua di luar sana . :)

Thursday, November 4, 2010

Anak saya nakal

Saya terbaca soal jawab dalam blog Ustaz Amin, ada satu soalan berbunyi begini.

Guest: anak saya umur 2 thn lebih.lasak dan suka mengacau org
lain.saya selalu pukul dia sbb kdg2 hilang sabar.ada cara lain tak utk
dia x degil dan dgr ckp? 2010-10-03 12:45 AM

jawapan: 2 tahun tu normal tu, mesti ikut mak dia waktu kecik dulu

hahaha

Kelakar pun ada, tapi disebaliknya saya belajar sesuatu.

Karena bagi anak, label tersebut adalah suatu imej diri bahawa aku seperti itu. Jadi, lama-lama akan terbentuk dalam fikirannya.

Terdapat satu cerita berkaitan dengan label melabel ini, "Mereka menuduhku seorang pencuri, maka jadilah aku pencuri"

Sedih sekali kan?

Oleh sebab itu, Islam pun menggalakkan kita memberi nama yang baik-baik untuk anak-anak. Nama yang baik itu jika dipanggil berulangkali menjadi doa.

Sekiranya segalanya telah dilakukan, masih lagi anak itu menjadi nanah kepada ibubapa, ada satu lagi jawapan Ustaz Amin yang menyentuh perasaan saya.

Berdoalah, memang kadang kala kita diuji dengan didatangkan orang yang teruk di sekeliling kita

Tuesday, November 2, 2010

November Support Group Meeting Melaka


Melaka Breastfeeding Support Group gathering will be held this 14 November 2010 (sunday) at 4-5pm. 
Lactation consultant & lactation counselors will be joining the gathering to help mothers in whatever challenges we are facing while breastfeeding. 
We hope to see more mothers there. Daddies and kids are welcome too. No worries. 

:)

Friday, October 29, 2010

calculating premature age

Umar was a premature baby. He was born at 32 weeks and admitted at the NICU for 14 days (more or less). However, we are thankful that he survived. And we are thankful too that he is growing well without much complications and is following the growth chart accordingly.

Anyway, if any of you is concern about your development of your premature baby, maybe it will help to know that you should use corrected age rather than the chronological age.


Research has found that it is much, much more realistic to use "corrected age" as a measure of premature baby development.
In short...


Calculating Your Baby's Adjusted Age: Example
  • Chronological age: 20 weeks
  • The number of weeks your baby was premature: 6 weeks
  • Subtract the number of weeks premature from the chronological age (this is your baby's adjusted age): 20 weeks minus 6 weeks equal 14 weeks.
  • Divide your baby's adjusted age in weeks by 4 to determine your baby's adjusted age in months: 14 divided by 4 equals 3 ½ months.

That also means that Umar is actually (69 - 8 = 61) months-old or 5 years and one month.

Which i can say that he is doing very well. But as i have wrote in previous post, don't worry too much and at the same time, use your motherly instincts.

source: http://www.marchofdimes.com/prematurity/29675_28115.asp

Jangan stress jika anak sakit

Semalam saya terdengar satu slot di radio IKIM. Tetamu jemputannya seorang doktor wanita.

Doktor ini kata, ibu-ibu suka sangat stress jika anak sakit. Dan ibu-ibu suka sangat fokus pada sakit anak. Itu negative vibes. (saya tambah yang part negative vibes).

Ibu-ibu sepatutnya lebih tenang, dengan cara banyakkan bersyukur.

Jika, contohnya, anak sakit mata. Ibu perlu bersyukur anak itu cuma sakit mata. Tapi masih boleh melihat. Boleh berjalan. Boleh makan. Tidak terlantar kesakitan.

Biasanya itu tidak berlaku. Ibu-ibu akan jadi sangat risau. Kenapa Allah bagi anak aku sakit mata ni? Mana la berjangkit ni?

Sudahnya, stress dan risau banyak sangat, ibu pula yang jatuh sakit.

Kalau ibu sudah jatuh sakit, alamatnya susahlah orang dalam rumah. Ibu kan tulang belakang keluarga.

Kesimpulannya, setiap sesuatu yang berlaku itu bukan sia-sia, bukan kebetulan, dan ada sebabnya.

Jadi banyakkan bersabar, berdoa dan semoga Allah menyembuhkan semua penyakit kita dan keluarga.

"“Syafakallah syifaan ajilan, syifaan la yughadiru ba’dahu saqaman.” 

Semoga Allah menyembuhkanmu secepatnya, dengan kesembuhan yang tiada sakit setelahnya."

Monday, October 25, 2010

Kenali najis anak anda.

Maafkan lah kiranya entry ini sangat gross. Tapi bila jadi mak, memang najis pun kadang-kadang jadi cerita.

Aku perhatikan bila aku cebokkan anak, ada anak yang najisnya gelap dan tenggelam. Tapi ada pula anak yang najisnya kekuningan dan terapung.

Sudah sekian lama aku perhatikan dan ada tanda tanya, tapi semalam baru sempat nak google.

Maka memang setiap sesuatu yang Allah ciptakan bukan kebetulan.

Yang aku dapati, najis yang terapung tandanya sihat dan kalau tenggelam maknanya tak sihat.

Ada pula kajian tentang feces and stool ni, dapatannya seperti berikut.


"A renowned Japanese expert, specializing in human feces, said that we can diagnose our health condition by inspecting our own defecation color, smell and shape.

The healthy feces are usually 3 centimeter in diameter, golden yellow or brown in color, soft but not too soft like a mud. They have no strong smell or taste, with 2 to 3 pieces of feces for each bowel action. The absence of pressure is less or loose during defecation. You poop easily and comfortably without pressing or pushing too hard on the feces.

The feces should contain 70 to 80% of water content, and they should be floating on top of the water in your toilet ball. In term of hardness, the normal healthy feces should be soft and in a complete form. Normal stool should be cylindrical, modest in size and a feel of shiny texture. If the stool stays too long in our large intestine, it may appear in a granular form or too coarse."
Ada juga diterangkan jenis-jenis najis di artikel asal. There are feces with bubble, soup-like feces, mucus-like feces, thin-and-jelly-like feces, rotten-egg smell feces, bloody feces and many more. 

Even kalau baby pun kita kena tengok najisnya untuk tentukan kesihatannya kan? Macam post yang entry pernah arin buat dulu tentang baby & stool.

Jadi, bukan sahaja baby je kita kena monitor. Anak-anak yang membesar pun sama-samalah jaga juga.

:)

Cuma jangan purposely tengok najis lama-lama. Tak elok dalam Islam.

Tuesday, October 19, 2010

Motherhood 101: 10 Tips to Improve Sleep for New Moms

credit to: http://mummynew.blogspot.com/


Sleep is essential and often time new mothers are associated with lack of sleep.
Lifestyle changes, interrupted sleep, lack of routine and high levels of unpredictability led to fatigue that could, at times, be overwhelming and lasted well beyond the first six weeks of parenthood.
As a mother of three, i could say that sleep deprivation is no joke. Lack of sleep will lead to so many consequences including post-partum depression, unhappy family and worse, risking your life.
Thus, these are 10 tips on how to improve sleep for moms especially the new ones.
credit to: http://www.askamom.co.uk

1. Talk about your sleep needs.

Get help from people around you. However, normally in Malaysia, we tend to get help from our own mother/ mother-in-law during the first few weeks after delivery.

2. Use the hospital nursery.

It’s there for a reason -- do not feel guilty. “This is your time to recuperate from birth,” Park says.  “Let a trained professional take care of your baby for the night or two that you are in the hospital.”

However, in the hospitals that exercise "rooming-in" to encourage and establish breastfeeding, you can still use the nursery but make sure that you let the nurses know that you need them to send your baby to you every one or two hours.

3. Just say no to added responsibility.

If you feel guilty about spending less time with your oldest child, you may want to volunteer to go on a trip with his class or take him for a special excursion to the museum. Think twice. “Do not take on any extra responsibilities when you have a newborn at home,” advises Susan Zafarlotfi, PhD, clinical director of the Institute for Sleep and Wake Disorders at Hackensack University Medical Center in New Jersey.

4. Sleep when your baby sleeps.

Any experienced baby nurse will tell you that the key to staving off postpartum sleep deprivation is to sleep when your baby sleeps. “If your baby takes a nap, put everything aside and take a nap too,” Zafarlotfi says. “Everything can wait -- except the baby.”

Park agrees. “It is very tempting to try and do chores, wash dishes, do laundry and clean floors when your baby is asleep. But  accept that your house is dirty and messy and go to sleep because once baby is up,  you have to be up too,” she says.
Do not use this time to make phone calls or catch up on episodes of Grey’s Anatomy, 24, or other favorite shows that you have been recording.
“I don’t care of you have piles of laundry all over the house -- if you are too tired to drive your child to the pediatrician, you have a problem on your hands,” says Michael Breus, PhD, author of Beauty Sleep and the clinical director of the sleep division for Arrowhead Health in Glendale, Ariz.

This is also what i did.


5. Say yes to help.

“Accept any help that you can get,” Park says. “Many people are resistant, but whether it is a family member, friend, or babysitter, accept help, so you can get a few hours of sleep,” she says. “People think of sleep as a luxury, but it is a medical requirement.
“When you do get to nap, avoid television, radio, and looking at your clock so you don’t focus on how much time you have left,” she says. A cool, dark environment is also optimal for napping.

6. Don’t worry that you won’t hear your baby cry.

“A baby is a natural alarm clock and mothers tend to be attuned to their baby’s crying,” Park says. If you are concerned that you won’t hear your baby or if the nursery is far away from your bedroom, buy a monitor and keep it near you. Remember that your baby is safe, and if he cries for a few minutes before you hear him, he will be OK.

7. Outsource tasks.

If your baby takes a bottle, ask your partner to take on some of the feedings. If you’re breastfeeding, says Park, “Consider pumping and giving someone else a turn to feed.” Try to divide up all your household responsibilities as best you can.

8. Keep your eye on the prize.

One day -- maybe tomorrow, maybe when your infant is 8 months -- she will sleep through the night. And so will you. Some babies sleep through the night earlier than others. If your baby is crying all night, talk to your pediatrician as there may be a medical reason -- such as acid reflux or too much gas -- that can be treated.


9. Don’t ignore the baby blues.

Sleep loss can lead to mood changes, and new moms are at risk for baby blues or the more serious postpartum depression. “If you are experiencing some of these symptoms, talk to your doctor to address them,” Park says. Mood changes may be made worse by sleep deprivation.


10. Rule out underlying sleep disorders.

“Short naps should revive you somewhat, but if you don’t feel like they do, see a professional as there may be an underlying sleep disorder that can be treated,” Park says. Sleep disorders like sleep apnea -- pauses in breathing while you sleep -- are very common among people who gain weight, and may develop due to the weight gain of pregnancy. A sleep study, in which you are monitored while asleep, can identify sleep apnea. Treatments are available.


original source: http://www.webmd.com/

Saturday, October 9, 2010

Bila Makan Supplement Tapi Susu Masih Kurang.Apa Perlu Dibuat ?

Badan kita semua tidak sama. Ada yang badan boleh terima segala macam petua untuk meningkatkan susu badan. Ada yang susah sangat nak terima. makan macamana pun, susu badan tak nak keluar atau kurang.

Bila terjadi bebenda macam ni, jangan stress sangat. Tu petua paling penting. Sebab it will effect production of the milk. Tapi kawan-kawan semua cakap makan itu boleh tambah susu, makan ini boleh tambah susu. Tapi kenapa bila diri sendiri makan, tak da apa-apa pon effect??Ni boleh menambah stress.

Pengalaman aku sendiri, waktu susu agak merundum dulu ( aku tak pernah pumping, selama hampir 2 tahun menyusukan Zara, aku direct feeding dia je ) , so aku cuba milk maid tea, aku try makan halba, try minum air mata kucing but it doesn’t work for me.

So, apa penyelesaian nya?

Kita berbalik pada badan kita . Know our body. Explore our own breast.

1. Breast Massage:
Cemana nak buat ? Massage the breast from the chest towards ke nipple part. buat berulang kali secara perlahan-lahan. Kenapa nak kena massage ?

Ini kerana  urat-urat kita perlu di urut untuk membolehkan flow susu keluar dengan cepat dan mudah.Boleh lakukan breast massage ni sewaktu mandi atau sewaktu feeding the baby. Sebelah bagi anak susu, sebelah lagi massage the breast. Lakukan setiap hari so that boleh nampak perbezaan milk flow nya.

2. Check nipple kita untuk plugged ducts .
Adakala susu susah nak keluar kerana nipple duct kita dah tersumbat. Kenapa boleh tersumbat? Ni disebabkan oleh susu kering yang melekat di permukaan nipple kita. Bersihkan nipple secara perlahan-lahan.Insya Allah, selepas itu berikan baby that particular side first – side yang dah tersumbat tu.

3. Body Massage especially bahagian shoulder and back .
Kita berbalik kepada asal. Badan kita dah penat bekerja, penat duduk, penat berdiri segala-gala nya penat. Maka, urat kit apon penat. Flow darah agak slow dan sebagai nya. So Urut shoulder / bahu dan bahagian lengan supaya flow darah dan seterusnya urat kita akan bekerja dengan baik semula. Bila semua dah bekerja dengan elok, urat tak senget-senget lagi , milk flow akan laju dan production atau atau susu akan keluar dengan laju.

4. Cuba Hand Expressing .
Study menunjukkan hand expressing mampu meningkatkan milk production dan pengeluarannya lagi tinggi compared in using electric gadget for pumping. Macamana nak buat hand expressing : Terdapat pelbagai cara yang mana sesuai/comfortable bagi kita untuk lakukannya. Antara cara yang boleh dilakukan :


Thus itu antara langkah-langkah yang boleh kita buat bila segala usaha makan supplement atau sebagai nya tidak berjaya. Paling tidak pun sebelum membeli supplement meningkatkan susu badan dan sebagai nya, kita cuba cara ni dulu.

Jimat wang , badan pun rasa lebih refresh dan bertenaga. Betul tak?

Good luck mummies!!

Info :
1. http://www.moondragon.org/obgyn/pregnancy/breastfeedproblems.html
2. http://www.breastfeeding-problems.com/breast-massage.html


Monday, September 27, 2010

Pentingnya Supplement dan Vitamin Untuk Ibu Hamil

Adakala, preggy mum ambil sambil lewa makan dan tak makan supplement dan vitamin yang diberikan sewaktu mengandung. Mungkin terlupa ( ni kes aku ) , mungkin malas and sebagainya. Penting untuk preggy mum ni makan supplement dan vitamin ini .

Doktor Hamid Arshat, dalam artikel nya ada menulis kenapa kita sebagai ibu yang hamil perlu tahu kepentingan supplement dan vitamin. Antara nya :

It is important that all expectant mothers are in state of good health. The growing fetus depend on the mother to supply all the neccessary nutrional needs. vitamins and minerals for health ane wellbeing while developing in uterus.

The misconception that these supplements will cause 'big babies' are not true.
 Info lanjut , sila klik SINI .

Antara prenatal supplement yang diberikan kepada preggy mum adalah :

 So, ada preggy mum, jangan skip memakan supplement dan vitamin anda.
Info :

1. http://www.squidoo.com/hart1945
2. http://babyfit.sparkpeople.com/articles.asp?id=709

Wednesday, September 22, 2010

Weaning story (again)

Sorry for the long silence. Have been caught up with raya and work as well as unsuccessful weaning process.

Sawda is already 2 years and 2 months. I really want to wean her not because i hate her being dependent to my boobs. But i want her to be able to explore the world more.

Weaning Hamzah was bittersweet, but it wasn't as hard as weaning Sawda since i know, if i succeed, i will no longer be breastfeeding anymore (unless i got pregnant).

I tried putting coffee, but i forgot that Sawda loves coffee.

I put chilli sauce, bbq sauce, and make other alternatives but to no avail.

It will take time. She will eventually wean, so what i need to do is to be patience.

Stopping breastfeeding abruptly or by force might brings emotional effect to the child especially toddlers because most toddlers take nursing as source of comfort.

I am now reducing the breastfeeding session. Sawda doesn't nurse as long as she used too.

I hope by the end of year, she'll totally wean. That's another 3 months to go, and i believe it is a realistic goal.

:)

If you want to know more about weaning, this is an interesting article.

Weaning: How does it happen?

By Kelly Bonyata, IBCLC, Becky Flora, IBCLC and Paula Yount

Child-led Weaning
Child-led weaning occurs when a child no longer has a need to nurse - nutritionally or emotionally. A baby who self-weans is usually well over a year old, is getting most of his nutrition from solids, is drinking well from a cup, and cuts down on nursing gradually. If children are truly allowed to self-wean in their own time, most will do so somewhere between the 2nd and 4th year. Obviously, some will wean before this time and some will wean after this time, too.

 Mother-led Weaning
If you feel that you need to encourage weaning before your baby is truly ready, it is possible to gently and lovingly "help" your child along the way, while at the same time remaining as flexible and as respectful to his needs as possible. Some children, even though they're not truly ready, can be gently weaned without too much of a protest. It's important to always conduct mother-led weaning in a way that is gentle, gradual, flexible, patient, and as respectful to your child's needs as possible. Be aware of any signs that the weaning process is going too quickly for your child and be ready to slow things down some if necessary.

If you want to take an active approach to weaning before baby show signs on his own, you might consider waiting until at least the age of 18 months. At this age most children can be told "no" and asked to wait on nursing more easily than a younger child can.

Sudden Weaning
Stopping breastfeeding abruptly, or "cold turkey," can be very distressing for both mother and baby and can cause plugged ducts, breast infection, or even a breast abscess. Hormone levels are also more likely to take a drastic plunge, causing mood swings, depression, etc. It's very rare that sudden weaning is truly necessary. If someone suggests to you that this is required, get a second opinion. It would also be helpful to talk to a lactation consultant and/or a La Leche League Leader, who will be able to suggest alternatives and, if necessary, help you to wean with as little distress to mom and baby as possible.


Gradual Weaning
Gradual weaning allows you to gradually substitute other kinds of nutrition, affection and attention to compensate for the loss of nursing. Gradual weaning also allows the immunity levels in your breast milk to increase (as overall milk supply decreases) and thus give your child a last bit of extra protection against infection. Weaning should occur as slowly as your situation permits to make it easier on both you and your child.
How long weaning takes depends upon too many variables to predict. Be as patient and as flexible as you possibly can. Weaning will happen, but you may feel at times that you're taking one step forward and two steps back. When you're actively weaning, be sure to offer lots of cuddling and extra affection during the day. As your child grows older, nursing becomes much more than a way to satisfy hunger and thirst. It provides him with much comfort, security and closeness, so be as sensitive to his needs as you possibly can be throughout the process.

source: http://www.kellymom.com/

Thursday, September 16, 2010

Dust If You Must

Selepas bulan puasa nih, aku kerap naik angin. Mungkin kerana syaitan dah terlepas. Mudah sungguh meletakkan kesalahan pada syaitan padahal diri sendiri tak kuat menjaga emosi.

Kebanyakan masa, aku jadi marah kerana rumah bersepah-sepah dan aku penat mengemas.

Padahal aku sedar, apalah salahnya rumah bersepah sedikit untuk anak-anak bermain dan belajar.

Terjumpa pula sajak ini semasa blog hopping. Tentang meletakkan prioriti dalam kehidupan.


Dust If You Must

Rose Milligan of Lancaster England


Dust if you must, but wouldn’t it be better to paint a picture or write a letter, bake a cake or plant a seed, ponder the difference between want and need?

Dust if you must, but there’s not much time, with rivers to swim and mountains to climb, music to hear and books to read, friends to cherish and life to lead.

Dust if you must, but the world’s out there with the sun in your eyes, the wind in your hair, a flutter of snow, a shower of rain. This day will not come around again.

Dust if you must, but bear in mind, old age will come and it’s not kind. And when you go – and go you must – you, yourself will make more dust!

It’s not what you gather,
but what you scatter that tells what kind of life you have lived.



Insya Allah, aku akan cuba menikmati hidup dan membenarkan anak-anak berexplorasi.

Monday, September 6, 2010

Bad Breastfeeding Advice

To mommies out there, if ada yang memberi advice sebegini rupa, jangan terus-terus percaya. Bertanya kepada mereka yang arif . 

Ni antara bad breastfeeding advice adalah :

1. *Switch breasts every 5-7 minutes, 10 minutes, etc.  
Never watch the clock when you are nursing. Baby will tell you that he is done by pulling off of your    breast or falling asleep. When baby is finished with one breast, offer the second, though baby may or may not take it. 

2.  *It won’t hurt to give one bottle of formula, a pacifier, etc: 
Both bottles and pacifiers can cause nipple confusion. With a bottle, baby may also decide he likes the faster flow of a bottle and may refuse the breast. Artificial nipples should only be introduced once nursing has been well established for a minimum of 3 weeks.
Milk production is a supply and demand process. If you give baby that one bottle of formula, your body will think baby doesn’t need as much milk, and will decrease your supply. With a lower supply, you will have to supplement with more formula, your body will continue to decrease your supply, and you’ll soon be down to nothing.

3. *Give baby a little cereal in a bottle; it will help him sleep through the night.  
Babies need NOTHING but breastmilk until at least 6 months of age. This cuts down on developing food allergies and gives the digestive tract time to mature. All babies are different, and giving cereal will not always guarantee sleeping through the night. 

Ada banyak lagi nasihat-nasihat yang dirasakan tidak benar mengenai breastfeeding. Untuk info selanjut nya , boleh click SINI .  

Info : http://mother-2-mother.com/bad-advice.htm 
 

Saturday, September 4, 2010

SGM Melaka


Salam semua,

Dimaklumkan SGM esok ( 5/09/2010) terpaksa di tunda ke bulan Oktober di atas sebab ramai yang tidak dapat menghadirinya.

Hopefully awal bulan October kita akan berjumpa semula.

Tuesday, August 31, 2010

How to disipline your child according to the ages and stages approach?

I am having a hard time dealing with Hamzah. He is cheekier compared to the other siblings. I talked to Sister Shareena (the khalifah Institute trainer), and she said every child is an individual and need to be treated differently.

What works on one child may not work on the others.

Besides that, i also found an interesting article on dicipline approach according to ages which was prepared by Judith Graham, Extension human development specialist.


Discipline that Works: The Ages and Stages Approach
Age Development of Emotions Tips
Infancy Stable, well-balanced periods occur around 4, 16, 28, 40 and 52 weeks. Periods of imbalance occur often around 8, 20, 32 and 44 weeks. No discipline needed.
18 Months Acts on impulse. Is insistent, demanding. Not much trouble with own emotions, but has trouble with other people’s. Wants own demands met here and now. Not very adaptable or cuddly. Easily frustrated; attention span extremely short. Loves the outdoors and carriage/stroller rides. Doesn’t easily obey direct commands. Get attention by doing something child likes and wants to share. THINGS TO TRY: Pick up and put child where wanted. Distraction.
21 Months More demanding and less adaptable. Dependent. Has strong needs and demands, but cannot communicate them. May resist being touched. Need for great patience and wise assessment of capabilities; discipline is not the important thing at this age. Arrange to just get smoothly through the day. THINGS TO TRY: Most successful are physical; rearrange the setting to avoid problems. Talking to them usually doesn’t work.
2 Years
Less demanding. More adaptable. Tends to be quiet and calm. Willing to cuddle and accept affection. Take advantage of child’s rituals, especially at bedtimes; use security items the child likes (thumb, blanket, etc.). THINGS TO TRY: Distract them or change the scene.
2 1/2 Years Great imbalance. Moves between extremes of aggression and withdrawal. Bossy, rigid, selfish, possessive, jealous. Likes sameness, repetition, predictability; changes are very hard, even minor ones; toys, etc. all have a “proper place.” Age of opposite extremes. THINGS TO TRY: Avoid giving choices. Avoid questions that can be answered by no. Use routines. Talk and work fast so child will be doing what is wanted before she or he has time to think and rebel. Anticipate difficult times or situations and avoid if possible; do not expect your child to wait for things or to share easily.
3 Years Often time of emotional calm. May be happy, contented much of the time. Gets along well with others. Likes others and wants to please them. THINGS TO TRY: Enthusiasm, good-will and common sense.
3 1/2 Years Difficult age. Is uncertain, unsettled, insecure, yet is stubborn, demanding, unwilling or unable to give in or adapt. Tends to be fearful, unhappy. Child’s big emotional struggle is with his/her mother (she is the only worthy opponent); enjoys talking/conversation; time of great motor uncertainty and fluctuating fine motor capabilities. At this age, children are much better with almost anyone other than the principal caregiver. Difficulty making changes. May be good in long periods of play, but very poor at changing from one activity to another. THINGS TO TRY: Simplify changes as much as possible. Avoid head-on clashes. Let him know he is great — the best child ever; emotions may be very fragile; may express fears or anxieties about the dark and animals — support these but do not encourage; use an imaginary companion to help get things done; heavy use of positive phrases: “let’s,” “how about,” and “maybe you could.” Give in when things aren’t important. Change subject or distract by bringing in something nice so child forgets to object.
4 Years Energetic, out-of-bounds. May go to extremes to test self against others. Often enjoys own impish, humorous ways. May be selfish, rough, impatient, loud. Loves adventure. Socially silly and larger-than-life manners may annoy adults. Delights in upsetting adults. THINGS TO TRY: Ignore profanity, boasting, super-silly way of talking, if possible; enjoy her silliness and participate; usually likes and respects boundaries and limits; bargaining works well; surprises are good motivators; whispering very effective; praise and compliments work wonders as does the simple art of conversation. Make few rules, but enforce these strictly.
5 Years Tends to be calm, quiet, well-balanced. Pulls in and usually tries only what he knows he can do, so is comfortably well-adjusted. Friendly, loving, appreciative, wants to please and do the right thing; wants and means to be good; not yet able to admit to wrongdoing and as much as he tries, does not always tell the truth. Let them know what is and is not reasonable to expect. Many things parents consider bad are often simply immaturities. THINGS TO TRY: Prevention is much better than punishment. If you punish, do so calmly. Child’s wish to be good and do the right thing is strong. With luck, there should be relatively little need for punishment.
5 1/2 to 6 Years Highly emotional. Not in good balance. Loves one minute, hates the next. Much confusion and trouble between self and others. May demand, rebel, argue, fight. When in good mood, is cheerful, energetic, enthusiastic. Needs much praise, but behavior often merits criticism. This only makes behavior worse. Not able yet to tell the difference between mine and yours. Age of extreme imbalance. May be very rude, resistant, defiant. Thrives on head-on clashes. Punish if absolutely necessary, but calmly. THINGS TO TRY: Patience and skill. Ignore refusal or be impersonal when child answers commands with “I won’t.” Praise — it may not be easy to find something to praise but try hard; avoid resistance and head-on collisions; sidestep issues if possible; bargain; give in on occasion.
6 1/2 Years Behavior quiets down for a few months. Usually relates strongly and warmly to adults close to them. Brief periods of being happy with themselves. Money is becoming of real interest both as an allowance and as a reward. Eager for more possessions. THINGS TO TRY: Small rewards for little chores or even eating a good meal. Give them “chances” to get a request done. Consenting and bargaining also work well.
7 Years Quiet, rather negative emotions. May be serious, self-absorbed, moody, worrisome, or suspicious. Very sensitive to others’ emotions. May feel disliked by others and that they are critical or poking fun. Procrastinates, has a short memory, and is easily distracted; often completely tunes out the outside world. Obedience problem may be because child is sidetracked. THINGS TO TRY: To have a simple chore done, tell child in advance. Be sure they heard the directions. Remind the child before he or she forgets and does something else.
8 Years Vigorous, dramatic, curious, impatient, demanding. Not as moody as 7, but still sensitive. Very demanding of parents, especially mother; strongly influenced by her wishes and desires; wants time, attention, affection and approval; beginning to think abstractly; interested in and concerned about own possessions. Easily disappointed if people don’t behave as wished. Can be quite critical of others and self. Argumentative. Easily disappointed if what an adult says or does isn’t what the child wants. THINGS TO TRY: Give commands in ways acceptable to the child. Money is a good motivator, as are time, attention and approval.
9 Years Quieter than at 8. Seems to be independent, responsible, dependable, cooperative. May sometimes be temperamental, but is basically reasonable. May be age of considerable rebellion against authority; tend to go to extremes; will take criticism fairly well if carefully phrased; great interest in fairness; group standards may be more important than parental standards. Demanding of others, but likely to be as critical of self as of others. Very involved with self and may not hear when spoken to. May appear absent-minded or indifferent. Shows anger at parents, but is also proud of them, is loyal to family, friends. May show concern for others. Interests are beginning to spread beyond home and family. May resist feelings of being a little child and of being told what to do. THINGS TO TRY: Save direct commands for big important matters.
10 Years Emotionally direct, simple, clear-cut, usually well-balanced, yet still childlike. Less anxious and demanding than at 9. Most often good-natured and pleased with life. But may show sharp, violent temper. Can be very affectionate. Not a worrying age, yet a few earlier fears remain. Enjoys own humor, which may not be very funny to others. Happy age. Tricks or specific and special ways of approaching a child are no longer particularly useful; involve the child’s ability to distinguish good from bad, right from wrong, truth from untruth; best technique is to know what is reasonable to expect.

Source: Ames, L.B. (1992).  Raising Good Kids: A Developmental Approach to Discipline. Rosemont, NJ: Modern Learning Press.



It also says that. "Implementing effective discipline is not always easy and takes some practice. Don’t get discouraged! Remember, if you don’t get the results you want, think the situation through and try again."

I will definitely try and will never lose hope.

:)

Monday, August 30, 2010

Panggilan Untuk Latihan MBFPC Sabah & Sarawak

 
 
Setelah 4 Program latihan MBfPC diadakan sepanjang 2010, kini tibalah masanya untuk latihan terakhir untuk tahun ini bagi kawasan Malaysia Timur (Sabah & Sarawak).
 
Secara tentatif, program latihan ini dirancang seperti berikut:

Tarikh:   29 - 31 Oktober 2010
Masa:     8:00 pagi hingga 6:00 petang
Tempat: Bilik Beaufort (Tingkat 1),
                     Lembaga Tabung Haji Sabah, Jalan Sembulan,
              Peti Surat 12908,
                     88832 Kota Kinabalu, Sabah

 
 
 
 
Silalah emailkan butiran anda seperti nama, alamat, nombor telefon dan alamat e-mail kepada admin@malaysianbfpc.org untuk menyertainya.
 
:)


Wednesday, August 25, 2010

Petua Mempercepatkan Proses Bersalin

Ada wanita/ibu yang tak sabar-sabar nak bersalin. Bukan apa, kadang kala perasaan excited meluap-luap nak melihat anak yang di kandung 9 bulan.



Terdapat pelbagai 'petua' untuk mempercepatkan proses bersalin . Antara nya :

1. Banyakkan berjalan kalau dah masuk 37 weeks tu. Tak kisah la turun naik tangga rumah, office atau shopping complexes. But make sure jangan jalan kelam kabut nanti tersadung jatuh. Naya je.

2. Having sex with husband. Ini memang boleh meningkatkan hormon prostaglandin . Ianya boleh meningkatkan kekerapan contractions sekaligus mempercepatkan bukaan pintu rahim. .

3. Melakukan pelvis exersice atau kegel exercise. Click SINI untuk info lanjut mengenai senaman ini.

Itu antara etua yang boleh dilakukan. Ada lagi petua dari orang-orang tua seperti minum air selusuh and such. Tapi aku tak pernah buat la.

Good luck mommies !!

Thursday, August 19, 2010

Menyusukan Anak Angkat

Boleh kah ibu-ibu / para isteri yang tidak pernah mengandung tetapi mahu menyusukan anak angkat mereka atau anak tiri mereka ( di mana kes , ibu tersebut adalah isteri pertama /kedua yang tidak boleh mengandung tetapi mempunyai anak kecil dari isteri lain ) ?

Jawapan nya adalah BOLEH. Terdapat pelbagai cara untuk merangsang pengeluaran susu badan dari seorang wanita itu . Ianya memerlukan determination yang kuat , kesungguhan, keikhlasan dan berdoa kepadaNya semoga semua nya dipermudahkan.

Membaca di internet, aku stumble upon satu website ni yang menceritakan langkah-langkah yang di ambil untuk stimulate susu badan supaya keluar untuk diberikan kepada anak susuan nya. 

RAWATAN PERMULAAN DAN RAWATAN HARIAN:
Inilah cara rawatan sebenar yang saya ikuti. Ianya bukan untuk mereka yang lemah semangat dan tiada jaminan bahawa ianya berkesan bagi setiap orang. Saya benar-benar berharap saya mempunyai panduan untuk diikuti semasa saya mula-mula menjalaninya supaya saya tidak berasa begitu khuatir. 





PENGEPAMAN:
 Selama 4 minggu saya menggunakan pam elektrik setiap 3 jam selama 20 minit setiap kali. Saya bahagikan setiap sesi kepada 6-7 minit pusingan dengan pengepaman rendah, sederhana dan kemudian tinggi. Saya tidak mengepam pada waktu malam, tetapi saya melakukannya hingga pukul 11.00 malam, iaitu ia bermakna saya mengepam sebanyak 5-6 kali sehari.



UBAT: 
Saya mulakan dengan mengambil ubat yang dipanggil “domperidone maleate” yang ditentukan oleh pakar kesuburan pada 30mg/hari. Pakar laktasi pula menaikkan dos kepada 80mg/hari. Ubat ini adalah dalam bentuk pil 10mg.



TEH HERBA:
Komfrei, rasberi, jelatang, klover merah, daun alfalfa dan adas. Saya masih lagi mengambil 6 cawan teh setiap hari, setiap jenis herba, ditambah dengan satu uncang teh fenugreek.



KAPSUL HERBA: 
Kapsul Blessed Thistle dan Fenugreek. Fenugreek,  seperti juga domperidone, mudah dihadam dan ia juga menambah penghasilan susu.



RAWATAN HARIAN: 
Saya mengambil pil/herba berikut empat kali sehari dengan secawan teh dan kemudian secawan lagi teh pada masa di antaranya (jumlah teh 6-7/hari)
Rawatan pil 4 x sehari pada pukul 7:30 pagi /11:30 pagi / 3:00 petang / 7:30 petang
1) 2 x Domperidone - (jumlah 20 mg)
2) 2 x Kapsul Fenugreek - (jumlah 1410 mg)
3) 2 x Blessed Thistle - (jumlah 870 mg)
4) 1 cawan teh dengan 2 uncang, Fenugreek campur salah satu daripada 6 herba di atas
5) dan secawan teh lagi seperti di atas selang di antara pil
6) Saya sering mengepam menggunakan tangan semasa menyusukan (terutamanya dalam masa 6 minggu yang pertama).

( Info : http://www.ehomemakers.net/my/article.php?id=306 )


Menurut web SaraKids juga , para isteri atau ibu yang ingin menyusukan anak angkat mereka boleh juga mengikuti langkah-langkah seperti berikut :

Berbalik kpd teknik menyusukan anak angkat, setiap wanita boleh menyusukan anak. jika dia tidak melalui proses mengandung dan besalin, ada beberapa cara utk menghasilkan susu. biasanya doktor akan prescribe anda dgn pil hormone yg dinamakan prolactine. ianya mengambil masa utk menghasilkan susu keluar. Anda harus merancang pengambilan pil hormon sejak sebelum bayi diberikan pd anda. dan juga cara yg plg baik adalah menggunakan SNS atau (supplemental nursing system) iaitu satu botol tergantung di atas leher si ibu dan dua tiub dr botol tersebut di lekatkan pd breast supaya hujungnya mencecah nipple. 

Tiub tersebut adalah lembut dan unnoticed by baby. si ibu akan mengisi susu formula (permulaan) didalam botol tersebut. Bila baby melekap pd aerola/breast ibu, dia juga akan melekap pd tiub halus tu. jadi baby akan hisap susu formula tersebut, pd masa yang sama akan menghisap breast si ibu. jadi disitu proses stimulasi pd breast si ibu akan bermula. Baby akan menghisap breast ibu setiap feeding time dia (feeding on demand) walaupun pd mulanya meminum susu formula. proses stimulasi ini akan meningkatkan kadar prolaktin utk penghasilan lebih bnyk susu. Ibu juga harus tenang, sentiasa berperasaan sedang menyusukan anak.. utk meransang hormon oksitosin yg akan memancutkan susu keluar.

Anda akan rasa satu kenikmatan dlm dunia, menyusukan anak sendiri secara direct, tanpa puting tiruan (shield) dan perasaan ini akan menambahkan lagi bonding between u and your baby and create calm inside you. Lama kelamaan anda akan dapati payudara anda bengkak dan susu mula dihasilkan! teruskan direct feed baby anda, InsyaAllah usaha anda berbaloi! Namun, cara-cara perlekapan (latch) yg betul mesti dipelajari sejak awal utk mengelakkan bayi anda keliru puting dan menolak puting anda. Percayalah, anda boleh =)
 




( Info dari : http://www.sarakids.com/blog/?p=342 )

Oleh itu, semua wanita mempunyai peluang untuk menyusukan bayi. Jangan lepaskan peluang ini jika anda mempunyai anak angkat lelebih lagi jika anda mempunyai anak sendiri. Menyuskan anak tidak pernah menyusahkan !

Good luck mommies!

Tuesday, August 17, 2010

Bayi tidak buang air besar dan sembelit? Risaunya saya.

Semalam saya terima email dari seorang ibu yang risau kerana anaknya tidak buang air besar (BAB) sudah beberapa hari. Beliau memberitahu saya yang beliau sudah mula memperkenalkan makanan solid kepada anaknya yang berusia 6 bulan itu.

Walau bagaimanapun, hari ini saya terima email susulan dari ibu tersebut mengatakan bayinya sudah BAB. Cuma bayinya seperti meneran, maka beliau fikirkan anaknya mungkin mengalami sembelit. 

Alhamdulillah kerana anak itu sudah pun BAB. Sudah tentulah Puan Naszas risau bila anaknya tidak BAB. Bayangkan kita yang dewasa ini, bila tidak buang air, sudah tentu perut memulas-mulas, angin pun banyak dan cepat juga naik anginnya.

:)

Sembelit memang bisa terjadi pada bayi. Bayi buang air besar yang keras dan banyak, dan keluar sekali dalam beberapa hari.  Anyway, nak tahu samada baby sembelit atau tidak bukan pada kekerapan bayi buang air. Frekuensi buang air besar antara bayi satu dengan lainnya tidak sama. Sebaiknya perhatikan konsistensi, dan warna najis bayi.

Kadang-kadang memang benar bayi nampak seperti struggle dan meneran. Tapi namapun bayi, ususnya masih belum matang. Jadi mungkin dia sedang bereksperimentasi. Kita juga harus ingat, bayi melakukan BAB sambil berbaring, dan tidak seperti orang dewasa. Jadi, reaksi seperti ini masih normal.

Jika masih lagi puan rasa bayi puan sembelit, ini ada beberapa tips yang mungkin puan boleh amalkan.

1. Beri jus buah atau puri buah-buahan.

2, Lebihkan berikan bayi air putih / susu badan

3. Berikan bubur atau makanan dicampur dengan sayuran dan buah-buahan lebih banyak seperti betik dan bayam.

4. Jika masih sembelit, tambahkan sedikit gula asli dalam minuman hariannya. Penambahan 1 sdm gula setiap hari dapat menolong keadaan. Penambahan gula ini hanya boleh diberikan ketika bayi sembelit sahaja. Jika sudah normal, hentikan pemberiannya.

5. Jika bayi yang cirit setelah diberi gula dengan sukatan tersebut, itu petanda bayi tidak tahan terhadap rasa manis. Kurangkan jumlah gula yang diberikan atau hentikan sama sekali jika mencirit masih berlaku.


Namun, jika puan mendapati bayi puan ada perkara-perkara ini, saya sarankan puan dapatkan pemeriksaan doktor dengan segera:


1. Najis yang keras
2. bayi demam
3. terdapat darah pada najisnya
4. berat badannya tidak naik.
Semoga bayi dan anak-anak kita semua sentiasa sihat. Take care. 


Sumber:

http://www.tipsbayi.com

http://tipsanda.com