Home

Wednesday, August 25, 2010

Petua Mempercepatkan Proses Bersalin

Ada wanita/ibu yang tak sabar-sabar nak bersalin. Bukan apa, kadang kala perasaan excited meluap-luap nak melihat anak yang di kandung 9 bulan.



Terdapat pelbagai 'petua' untuk mempercepatkan proses bersalin . Antara nya :

1. Banyakkan berjalan kalau dah masuk 37 weeks tu. Tak kisah la turun naik tangga rumah, office atau shopping complexes. But make sure jangan jalan kelam kabut nanti tersadung jatuh. Naya je.

2. Having sex with husband. Ini memang boleh meningkatkan hormon prostaglandin . Ianya boleh meningkatkan kekerapan contractions sekaligus mempercepatkan bukaan pintu rahim. .

3. Melakukan pelvis exersice atau kegel exercise. Click SINI untuk info lanjut mengenai senaman ini.

Itu antara etua yang boleh dilakukan. Ada lagi petua dari orang-orang tua seperti minum air selusuh and such. Tapi aku tak pernah buat la.

Good luck mommies !!

No comments:

Post a Comment

Post a Comment